Gode knive, er uundværligt værktøj. del 1.

IMAG0297

Kender du det, at du skal skærer en avokado som ender med at blive til mos under din kniv, eller at du ikke kan få hul på den tomat du er ved at dele, eller hvad med når du rigtig skal gi den gas og ridse en lækker culottesteg, og der bare ikke sker en skid – alt sammen fordi kniven er for sløv?

Hvad gør man så ??? tja man kan forsøge give kniven en omgang på strygestålet eller sende den til slibning, men hvad nu, hvis man lige er flyttet hjemmefra og ikke ejer andet end den spejderdolk man i 6. klasse fik af onkel Hans. eller som jeg startede ud med 10 knive for  200 kr.
(en gave som ret hurtigt gjorde mig opmærksom på at jeg manglede godt værktøj).

Et gammelt ordsprog siger: “hold dine knive glade og skarpe, ellers bliver de blodtørstige og bidske”. Men nu til sagen …..hvad skal der egentlig til for at starte et godt knivsæt op? hvilke knive er de bedste, og hvor mange knive behøver man egentlig ?

Min kærlighed for mad og godt værktøj har nok gjort,  at jeg nu er den type menneske, som har lige så mange køkkenknive som nogle kvinder har sko, hvilket egentligt ikke siger så meget. Dog mener en af mine gode venner mener at jeg i den grad overdriver mit forbrug af knive for hvad fa…. skal jeg med en citruskniv, eller hvorfor er det nødvendigt med tre urteknive?

Jeg har valgt at  tage ud og tale med fagfolk om hvor mange og hvilke knive man egentlig har brug for.. for at gøre det så seriøst som muligt  har jeg valgt tre forskellige steder, jeg vil fortælle om hvert sted i hvert sit indlæg. Alle har de et bredt udvalg og med  med folk som virkeligt  ved noget om godt værktøj,

Det første sted var Foodgear i Torvehallernes Hal 1

IMAG0226
Her finder næsten alt hvad hjertet kan begære af knive, de har foldeknive, kødøkser og eksklusive japanske forskærerknive, som næsten ligner samuraisværd. Folkene hos Foodgear har specialiseret sig i knive og især japanske knive. de ved utroligt meget om emnet.

Da jeg stillede dem spørgsmålet: “Hvis du skulle vælge få knive, der kan klare det meste – hvilke ville du så vælge?” ….. viste de disse knive frem, alle af mærket Kai Shun.

IMAG0253

Fra venstre ser du en Santoku ( japansk kokkekniv) den kan stort set bruges til alt, hvilket betyder at den er rigtig god til at snitte, hakke og skære i alt fra brød,hele kålhoveder, kød, fisk og frugt grønt til løg, hvidløg og andre urter. Det lange, lidt brede blad og den gode tyngde, gør at den ligger godt i hånden når der skal skæres, smittes eller hakkes.

I midten er en utillitykniv , en rigtig god skære/snittekniv, den ridser skind på stegen eller fjerner andebrysterne fra resten af anden. Den er også god til  hårde rå urter, gulerødder, selleri m.fl. Alt i alt er  det en rigtig god allround kniv, som nærmest er uundværlig i et køkken.

Til højre ligger en tourner/urte/frihånds-kniv. Kært barn har mange navne, og den er rigtig god til urter og dekorationer, men den kan så meget mere: Ordne kartofler, løg, gulerødder, tomater og en masse andet. Den har et kort blad, hvilket gør den let at styre. Krumningen på kniven gør den velegnet til at ordne champignoner o.lign, fordi knivsæggen følger rundingen på frugten eller grøntsagen og lægger sig op ad tommelfingeren, hvilket kan føles mere behageligt end en almindelig urtekniv . Når du rigtig lærer den at kende, bliver den måske den vigtigste kniv i dit køkken.

Ens for de tre japansk smedede knive er at de er smedet/foldet i lag (65 gange), hvilket giver en utrolig hårdhed, skarphed samt smidighed, men det gør også, at de ikke kan tåle at skærer/hugge i ben eller lign., da du kan komme til at chippe/ødelægge lagene i knivbladet.

Skulle uheldet være ude eller trænger dine knive til en slibning kan også få dem slebet hos Foodgear. Det foregår på en  langsomt roterende vådsten,  hvilket naturligvis giver en meget skarp kniv, samtidig med at der bliver slebet meget lidt kniv væk.

IMAG0237

Jeg er selv den lykkelige ejer af en  Shun kniv og det er min oplevelse, at de ligger rigtig godt i hånden – en lækker, smuk og meget skarp kniv som holder sig skarp længe. Selvom de er i den lidt økonomisk tunge ende er det en kniv for livet.
Vil du vide mere, kan du med fordel tage forbi Torvehallerne, og besøge dem, de er altid god for en snak og et kig, også selv om man ikke køber noget … Du kan også klikke på linket Foodgear.dk.

 

I næste del tager jeg til Kunst og Køkkentøj.

 

Reklamer

5 Comments Tilføj dine

 1. Finn siger:

  Hvis opgaven er, at jeg kun må vælge tre knive, så er det da dumt at vælge tre knive, der alle er af foldet stål. Det er sikkert gode og skarpe knive, men den ene skal altså være en kniv der kan tåle at flække en kylling, skære skanken fra en bov eller kølle og skære stribet flæsk eller andet kød, hvor der kan være mindre knogler i, uden at jeg behøver at være bange for at “chippe” kniven.

  1. RankBrunberg siger:

   Hej Finn.

   Det kan jeg sagtens se din pointe i og jeg synes du skal følge med når jeg præsentere de to næste steder. Det kunne nemlig sagtens være, at de valgte knive som passede bedre til dit behov.

   Mange hilsener
   Smagenaf/Allan

 2. MikkelFB siger:

  Hvad er den samlede pris på de tre knive. Bare for at kunne sammenligne fremadrettet.

  1. RankBrunberg siger:

   Hej MikkelFB.

   Den samlede pris for de tre knive fra Foodgear ligger på ca. 4900 kroner.

   Mange hilsener
   Smagenaf Allan

 3. Steffen Bach siger:

  Mange tak for den fine anmeldelse. Hos foodgear gør vi altid hvad vi kan for at finde de rigtige knive til opgaven. Vi har også knive der er billigere og ikke så hårde som de viste KAI Shun knive. Ligeledes har vi også en mere klassisk brødkniv som feks den Kunst og Køkkentøj viser frem. Kig fordi vores hjemmeside http://www.foodgear.dk og tag endeligt fat i os hvis i har spørgsmål. Vi er nogle nørder der meget gerne deler ud af vores viden.

  Steffen Bach
  Medejer
  Foodgear.dk

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s